Zoekwoordenonderzoek
in 7 stappen

ByNolten

Doe voordat je gaat schrijven voor je website een zoekwoordenonderzoek! Oke, maar hoe dan?

Je hoort het veel voorbijkomen: wil je een goede vindbare tekst voor je website gaan schrijven doe dan eerst een zoekwoordenonderzoek. Hoe doe je dat dan? Hier zijn verschillende manieren voor. Zelf doe ik dit aan de hand van deonderstaande zeven stappen.

 

stappenplan zoekwoordenonderzoek

Stappenplan zoekwoordenonderzoek

Stap 1 Brainstormen

Zet op een leeg vel alle woorden en zinnen waarvan jij denkt dat je potentiële klanten op zoeken als ze jouw product of dienst willen afnemen. Dit is eigenlijk de belangrijkste eerste stap. Jij kent je klant het beste en weet met welke vragen ze bij je komen. Ken je klant! 

Stap 2 Concurrenten

Kijk op welke zoektermen je concurrenten scoren. Dit kan met verschillende tools. Ik gebruik hiervoor Ubersuggest

Stap 3 Google

Vul in Google de woorden in die je hiervoor hebt gevonden en Google laat je verschillende suggesties zien in de invulbalk en onderaan de resultatenpagina.

Stap 4 Google Search Console

Het kan zijn dat je website op dit moment ook al rankt op bepaalde zoekwoorden. Dit kun je zien in Google Search Console.

Stap 5 Selectie

Je hebt nu een lijst met woorden en zinnen. Zet hierachter de zoekvolumes. Deze kun je met een tool achterhalen of in Google Zoekwoordenplanner zien.

Stap 6 Relevantie

Maak een keuze uit de lijst met woorden waarvan jij denkt dat deze het meest relevant zijn en een redelijk zoekvolume hebben. Ga niet altijd voor de zoekwoorden met het hoogste zoekvolume, de concurrentie op deze woorden is namelijk ook hoog.

Stap 7 SERP

Kijk in de SERP (=resultatenpagina van Google) welke websites er getoond worden met het zoekwoord. Vooral de relevantie is belangrijk. Is de SERP heel onrustig met veel advertenties, snippets of afbeeldingen? Dan is dit niet het geschikte zoekwoord voor je pagina. Het is belangrijk om de SERP mee te nemen in de keuze voor de zoekwoorden die je gaat gebruiken voor je landingspagina of blog.

social media stijl
relevantie zoekwoorden

Relevantie is the key!

Alles draait uiteindelijk om relevantie! Wat speelt er bij je bezoeker? Welke oplossing kun jij ze bieden? Wees niet bang om een blog te schrijven met een focus woord/zin waar minder zoekvolume op zit. Het onderwerp kan juist voor jouw doelgroep heel relevant zijn. Een zoekwoordenonderzoek kan helpen bij bepalen van jouw focuswoord/zin voor je landingspagina/blog, maar is niet allesbepalend. Zet je klant en het assortiment centraal. 

Meer tips of advies? Plan rechtstreeks in mijn agenda een gratis call in van 20 minuten.

Get in touch

Renate Wemes
Landweg 18
3841 GH Harderwijk
Tel. 06 – 46 33 23 96
renate@bynolten.nl